Jakie są rodzaje kawy?

rodzaje kawy

Kawę można pić na wiele różnych sposobów. Dzięki tej różnorodności każdy może spożywać pobudzający napój tak jak lubi. Czym charakteryzują się najpopularniejsze kawy? Jakie mają właściwości? Zobacz listę najpopularniejszych kaw.

Rodzaje czarnej kawy

Czarna kawa ma mocny, wyrazisty smak. Niektórzy są zdania, że nie warto rozcieńczać jej mlekiem, ponieważ w czarnej kawie lepiej można wyczuć smak ziaren. Chcąc przygotować kawę bez mleka możesz sięgnąć najczęściej po następujące rodzaje:

Espresso – jest bazą dla wielu innych typów napojów. Powstaje z niewielkiej ilości wody (25-28ml) oraz 6-9 gramów drobno zmielonej kawy. Na powierzchni prawidłowo przygotowanego espresso znajduje się crema, czyli cienka warstwa kawowej pianki.

Double espresso - to po prostu podwójne espresso. Taką kawę można wypić szybko, a dzięki dużej porcji kofeiny pobudza bardzo szybko.

Ristretto – to odmiana espresso o mniejszej zawartości kofeiny. Jest także mniejsza objętościowo i ma bardziej wyrazisty słodszy smak.

Lungo – to pojedyncze lub podwójne espresso z większą ilością wody: kawa lungo ma zazwyczaj 130 do 170 mililitrów.

Americano – to espresso wymieszane z wodą. Jest zdecydowanie łagodniejsza w smaku, a przy tym ma podobne właściwości pobudzające.

Rodzaje kawy mlecznej

Przygotowanie kawy mlecznej w ekspresie ciśnieniowym wymaga systemu spieniania mleka. Jeśli ekspres jest wyposażony w system mleczny, otwierają się zupełnie inne możliwości. Kawa z mlekiem z definicji jest delikatniejsza od czarnej kawy, ale przy tym bardziej kaloryczna. Jakie napoje można wybrać z tej kategorii?

Caffé latte - dosłownie "kawa z mlekiem". Składa się z espresso i dwóch porcji gorącego spienionego mleka. Pamiętaj, żeby zamawiając taką kawę używać jej pełnej nazwy. Prosząc we włoskiej kawiarni o "Latte" zamiast "Caffé latte", możesz się zdziwić otrzymując... szklankę spienionego mleka. Ten rodzaj kawy jest delikatny i łagodny. Pija się ją w wysokiej szklance, czasami z dodatkiem syropów smakowych.

Cappuccino – to inna wersja kawy z mlekiem. Odrobinę mocniejsze od latte, bo przygotowane z mniejszej ilości mleka. Ma cieńszą, bardziej zbitą i bardziej kremową piankę. We Włoszech Cappuccino pije się wyłącznie rano. Próba zamówienia takiej kawy po południu we włoskiej kawiarni może się spotkać ze zdziwieniem.

Flat white – to mleczna kawa bez pianki o niewielkiej pojemności. Kawa flat white jest zazwyczaj robiona z espresso i pełnotłustego mleka w proporcji 1:1. Jest mocniejsza, od Caffé latte i bardziej kremowa.

Latte macchiato – to odmiana Caffé latte z większą niż ilością piany i z mniejszą proporcją espresso. Jej charakterystyczną cechą są dobrze widoczne 3 warstwy: jasna warstwa mleka na dole szklanki, ciemna warstwa kawy pośrodku i warstwa piany na górze. Taki efekt osiąga się przez dodanie espresso do mleka, zamiast mleka do espresso. Podobnie jak Caffé latte najlepiej wygląda w wysokiej szklance.

Rodzaje kawy - podsumowanie

Mając ekspres ciśnieniowy do kawy możesz zrobić dowolny rodzaj kawy wciskając odpowiedni przycisk albo wybierając ikonkę na dotykowym ekranie. Co więcej możesz ustawić takie parametry jak moc kawy, ilość wody czy ilość mleka. W ten sposób łatwo przygotować dokładnie taką kawę, jakiej oczekujesz.

Pamiętaj jednak, że smak napoju zależy jeszcze od wielu innych czynników. Wśród nich należy wymienić przede wszystkim:

  • jakość ziaren na którą składa się gatunek, miejsce zbiorów, czas i technika wypalania
  • grubość mielenia
  • temperatura wody
  • jakość wody
  • model ekspresu.

Jeśli chcesz pić perfekcyjną kawę, należy zwrócić uwagę na wszystkie elementy!

Kategoria :

Kawa
Share This :

Ostatnie wpisy

CHCESZ ZAMÓWIĆ?

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!

KAWA Z MAŁEJ PALARNI
PROSTO DO FIRNOWEJ KUCHNI!

Telefon

511 056 636

email

biuro@betterworkplace.pl